Wat ik doe

Ik help u om te overtuigen met taal: een speech met impact, een inspirerende en duidelijke tekst, een strategisch plan dat uw toekomst veiligstelt. Of ik leer u om dat zelf (beter) te doen: tijdens een training of een coachingstraject.

Toespraken

Speeches zijn het middel bij uitstek om beleid te presenteren en  mensen te enthousiasmeren.

Tekst

Een overtuigende tekst is toegankelijk en begrijpelijk, kort en krachtig, vlot en duidelijk.

Coaching Renée Broekmeulen icoon 1200x1200

Trainingen

Speeches schrijven is een vak. Een combinatie van theorie en praktijk, leren en ervaren.

Coaching Renée Broekmeulen icoon 1200x1200

Coaching

Met een coachingtraject kun je het vak speechschrijver helemaal in de vingers te krijgen.

Toespraken

Toespraken zijn een sterk middel om beleid te presenteren en mensen te enthousiasmeren. Van een beleidsnota of een verslag moet je maar afwachten wie het leest, maar een toespraak wordt gehoord. Door het publiek in de zaal én – via de media – door de mensen thuis. Bovendien kun je in een speech inspelen op de actualiteit en tegemoetkomen aan specifieke vragen en wensen die leven bij gesprekspartners en publiek. Een speech is daarom het middel bij uitstek om een boodschap over te brengen en kracht bij te zetten.
Een goede speech kan de luisteraars boeien en enthousiasmeren, laten nadenken én overtuigen.

Wat is een goede speech? Dat is, kort gezegd, een tekst in heldere taal, afgestemd op de luisteraars, met een duidelijke boodschap, met concrete, voorstelbare beelden en gevat in een hoorbare structuur. Een verhaal met ‘rhyme and reason’, een tekst waar je ‘op kunt dansen’.

Wat is een goede spreker? Dat is niet alleen dat zeldzame natuurtalent. Iedereen kan een goede spreker worden en zijn als hij of zij de tijd neemt om de speech goed voor te bereiden. Een goede spreker is 75 procent inhoud, 20 procent stijl, 5 procent techniek. Maar vooral: empathie en enthousiasme, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Voor schrijver én spreker geldt: je moet leren denken met het hoofd van de luisteraar.
Een goede speech is dus vooral maatwerk: een tekst met uw ideeën en in uw woorden, en tegelijkertijd een tekst voor uw publiek. Met andere woorden: een goede speech is een combinatie van de juiste boodschap voor het juiste publiek, in combinatie met de juiste tekst en de juiste spreker op het juiste moment. Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Benieuwd  wat ik voor u kan betekenen of wilt u meer weten over mijn werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact op via de blauwe knop hieronder of klik op de knop Werkwijze.

Toespraken Renée Broekmeulen icoon 1200x1200 v2

Tekst

Ken uw publiek! Dat geldt niet alleen voor toespraken, maar zeker ook voor andere teksten. Wie leest uw brief? Wie bezoekt uw website? Voor wie is uw folder, uw jaarverslag, uw beleidsnota, uw rapport? Wat willen de lezers weten over u en over uw bedrijf of instelling? En zeker ook: wat wilt u dat die lezers over u, uw onderwerp, uw organisatie te weten komen en onthouden?
Ik kan u helpen om uw teksten overtuigend te maken: toegankelijk en begrijpelijk, kort en krachtig, vlot en duidelijk.
Het kan dan gaan om bestaande teksten die een flinke redactieslag kunnen gebruiken of om ‘nieuwe’ (strategische) teksten.

Benieuwd naar wat ik voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op via de blauwe knop hieronder.

Tekst Renée Broekmeulen icoon 1200x1200

Trainingen

Speeches schrijven is een vak; speeches leren schrijven is een combinatie van theorie en praktijk, leren en ervaren. Dat kan het beste in een kleine groep met een ervaren speechschrijver als trainer. Ik schrijf iedere week, iedere maand speeches voor politici en bestuurders. Ik weet daardoor hoe de theorie werkt in de praktijk, hoe je kunt zorgen voor de perfecte match tussen spreker, publiek en schrijver, kortom: hoe je voor een ander een speech met impact schrijft.
Tijdens de trainingen wissel ik korte stukje theorie af met actuele oefeningen, filmpjes en verhalen uit de praktijk. De deelnemers moeten zelf veel schrijven, want speeches schrijven is voor een belangrijk deel een vaardigheid. Ik bespreek iedere oefening in de groep (maximaal 6 mensen), omdat de deelnemers  altijd ook heel veel kunt leren van de successen en fouten van anderen.

Speeches zijn bedoeld om te boeien en te overtuigen. Dat is vaak ook het doel van andere teksten: van een brochure of een brief, een jaarverslag of een subsidieaanvraag: teksten die overtuigender worden als ze verhalend geschreven zijn, als er concrete voorbeelden in staan die de lezer aanspreken, als de argumentatie sterk is, de structuur duidelijk en de taal helder. Ik geef ook (incompany)trainingen om u te helpen deze vaardigheden  in de pen te krijgen.

U kunt kiezen voor een incompanytraining met een groep mensen uit uw eigen bedrijf of organisatie of voor een open training met mensen uit andere werkomgevingen. 

Coaching Renée Broekmeulen icoon 1200x1200

Coaching

Misschien heeft u al veel schrijfervaring, ook met het schrijven van speeches. Misschien heeft u een training gevolgd maar blijkt de praktijk nog steeds stug. Misschien is er een grote speech waar u niet helemaal weg mee weet. Dan kan ik helpen. Met een kort of iets langer coachingtraject. Een paar uurtjes of iets langer. Precies wat u nodig heeft. Meedenken over boodschap en argumentatie, meekijken naar een mooie rode draad, samen passende concretiseringen zoeken, samen zorgen voor stijl en ritme. Dat kan via de mail, de telefoon of in persoon. Wat u wilt. Misschien net de paar uurtjes die u nodig heeft om het vak speechschrijver helemaal in de vingers te krijgen.

Benieuwd naar wat ik voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op via de blauwe knop hieronder.

Coaching Renée Broekmeulen icoon 1200x1200