Over mij

Speechschrijver, strategisch adviseur, tekstschrijver, trainer en coach: ik help u om te overtuigen met taal, in het Nederlands en in het Engels. 

Na mijn studie Nederlands Recht was ik bijna twintig jaar ambtenaar bij de Rijksoverheid. De eerste tien jaar in verschillende beleidsfuncties, daarna als speechschrijver. Eerst bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, daarna bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze periode schreef ik speeches en andere teksten voor onder andere de ministers Ritzen, Dijkstal, Peper, Van Boxtel, De Vries en De Graaf, voor premier Kok, een flink aantal staatssecretarissen en voor de Rijksbouwmeester.

In 2005 ben ik begonnen als zelfstandig speechschrijver, tekstredacteur en trainer.
Ik werk met klanten in het bedrijfsleven, bij brancheorganisaties en bij de overheid. Ik schreef onder andere de speeches van Wouter Bos en Jan Kees de Jager toen zij minister van Financiën waren, voor twee presidenten van De Nederlandsche Bank, een grote verzameling voorzitters van logistieke en havenorganisaties, onderwijskoepels en omroeporganisaties, ziekenhuizen en non-profitorganisaties en de CEO’s van grote internationale bedrijven.

 

Renee_zwart-wit

De afgelopen dertig jaar heb ik veel ervaring opgedaan in de wereld van overheid en politiek. Ik weet intussen ‘hoe de hazen lopen’, zoals dat vaak heet…. Daarom word ik vaak gevraagd om te helpen met het schrijven van strategische teksten. Teksten die politici en beleidsmakers ervan moeten overtuigen dat een organisatie meer geld en/of ruimte verdient. Vaak zijn dat non-profitorganisaties die zich bezighouden met media, kunst en cultuur.

 

Ik trainde de afgelopen twintig jaar alle speechschrijvers die voor de rijksoverheid (gaan) werken. Ook train ik veel speechschrijvers die schrijven voor burgemeesters en wethouders, Commissarissen van de Koning en gedeputeerden, managers en CEO’s. Dat doe ik via open trainingen en ‘in company’, via lezingen en workshops, ook in het Engels.

Ik geef ook al een paar jaar trainingen tijdens de voorjaarsbijeenkomsten van het Europese Speechschrijvers Netwerk in Oxford en Cambridge, vooral aan vakgenoten uit Europa en de VS.

Tijdens mijn trainingen leren de deelnemers hoe ze moeten schrijven voor een ander. Want dat is heel anders – en veel moeilijker – dan schrijven voor jezelf. Daarom is speeches schrijven, speechschrijver zijn een echt vak. Een vak dat je moet leren. Een vak dat je moet blijven leren.
Om speechschrijvers de kans te geven om steeds te blijven leren – van vakgenoten en andere experts – organiseer ik regelmatig bijeenkomsten voor speechschrijvers binnen ons netwerk ‘t Doode Paerdt.

Sinds 1 februari 2021 heb ik deze activiteiten ondergebracht bij de door mij opgerichte Speechschrijversvakschool.

Zie: www.speechschrijversvakschool.nl

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Klik op de blauwe knop hieronder.