renee-broekmeulenNa mijn studie Nederlands Recht was ik bijna twintig jaar ambtenaar bij de Rijksoverheid. De eerste tien jaar in verschillende beleidsfuncties, daarna als speechschrijver. Eerst bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, daarna bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze periode schreef ik speeches en andere teksten voor onder andere de ministers Ritzen, Dijkstal, Peper, Van Boxtel, De Vries en De Graaf, voor premier Kok, een flink aantal staatssecretarissen en voor de Rijksbouwmeester.

In 2005 ben ik begonnen als zelfstandig speechschrijver, tekstredacteur en trainer.
Ik heb klanten in het bedrijfsleven, bij brancheorganisaties en bij de overheid. De afgelopen jaren schreef ik speeches voor  Wouter Bos, Jan Kees de Jager, Frank Heemskerk, Maria van der Hoeven, Nout Wellink, Klaas Knot, Roelf de Boer, Frans van Houten, en vele anderen. Over financiën en fiscaliteit, over economie en innovatie, over duurzaamheid en automobiliteit, over zorg en gloeilampen.

Om het vak van speechschrijver verder te professionaliseren en kennis en ervaring over te dragen, heb ik de Interdepartementale Leergang Speeches Schrijven opgezet, organiseer ik regelmatig bijeenkomsten voor speechschrijvers binnen en buiten Den Haag, en geef ik trainingen, colleges, lezingen en masterclasses.

Omdat het schrijven van speeches alles te maken heeft met heldere boodschappen in begrijpelijke taal, geef ik de laatste jaren ook algemene trainingen en workshops in ‘helder schrijven’ en trainingen die zijn toegespitst op het schrijven van (burger)brieven, beleidsnota’s en begrotingen.

In de media: